Voetbaltermen

Geplaatst op: 23-05 om 09:13

Controle hebben over de bal door middel van de juiste techniek wordt balcontrole genoemd. Het balbezit is de tijd waarin de bal door een team rond gecirculeerd wordt over het veld. Met baltempo wordt het tempo bedoeld waarmee er overgespeeld wordt. Deze woorden hebben betrekking op het speldynamiek van een team en de aspecten kunnen dan ook zeker niet zonder elkaar.

Opstelling van het team

4-3-3, 5-3-1 en ga zo maar door zijn de formaties die een team kan aannemen tijdens een wedstrijd. Coaches hebben hierin verschillende mogelijkheden en kunnen zelfs vlak voor de wedstrijd hun opstelling nog veranderen. Daarbij kunnen teams onderling ook de dynamiek veranderen door met elkaar te communiceren.

Hattrick

Een hattrick tijdens een wedstrijd betekent dat er tijdens de wedstrijd 3 keer gescoord is zonder tussen de doelpunten door een tegendoelpunt te incasseren. Een goed voorbeeld van een hattrick was die van Van Persie bij Manchester United. Hij bezorgde hiermee de drie punten die de club nodig had voor het kampioenschap.

Een-tweetje en rondootje

Een een-tweetje wordt gespeeld met een medespeler. Hierbij wordt de bal je aangespeeld, je loopt enkele passen met de bal door en speelt de bal vervolgens af. Een rondootje wordt gespeeld in een kringetje waarbij de bal overgespeeld wordt in een grote kring. Het moeilijke aan deze oefeningen is dat ze perfect uit gevoerd dienen te worden en bij tussenkomst van tegenstanders de bal makkelijk afgepakt kan worden als er te veel afstand bestaat tussen spelers. Deze figuren zijn uit te voeren op het veld, maar ook tijdens de trainingen.